Cercar en aquest blog:

La Colla


L'Associació de Veïns del Port de Tarragona és qui recupera l'any 1991 la Cucafera de Tarragona i al 2002 impulsa la Cucafera Petita, ocupant-se de la seva gestió fins al 2023 en que s'estrena la nova Associació Cucafera de Tarragona amb nova junta i gestió independent respecte l'entitat veïnal, però amb vinculació, i amb voluntat de desenvolupar activitat durant tot l'any, a espera de local propi.

L'associació està formada per un centenar de socis/es de diversa edat, des d'infants a adults.

La Colla adulta


Actualment els caps de colla de l'entitat adulta són Alejandro González (1r) i Sergio del Rey (2n).

Organitzada per divesros grups de portadors, cadascun d'ells amb 7 integrants cadascun, a més d'altres membres no portadors que a més d'acompanyar, desenvolupen altres funcions com dur aigua, farmaciola, els caramels que llença la cucafera i que es reparteixen durant el recorregut, obrir pas i delimitar el públic, etc.



La Colla Infantil


Actualment els caps de colla infantil són Ángeles Manero (1r) i Jonathan Jiménez (2n). Tot i així, des del 2017 els membres més grans exerceixen de caps de canalla de cadascun dels grups, encarregant-se de dirigir a la resta en cadascun dels balls i sortides, i agafant major protagonisme, de mode que els monitors adults s'encarreguen de l'acompanyament, vigilància i seguretat i d'aquesta manera tenen una funció en la seva transició cap a la colla adulta.

La colla infantil està organitzada amb diversos grups d'entre 6-7 nens i nenes cadascun, d'entre 6 i 12 anys. 


____________________________________________


Logo d'entitat entre 1991-2016                           Nou logo de l'entitat des del 2016


Valors de la colla i l'entitat

La conformació de l'entitat per part de membres de divers sexe, edat, raça i condició, promou la cohesió i integració social dins la colla establint lligams i valors diversos. Formar part de la colla no tan sols suposa per als membres conèixer nova gent, sinó també comprovar en primera persona el sentit de la responsabilitat, l'esforç i el compromís, necessaris per a un bon funcionament de l'entitat. Per aquest motiu calen persones implicades i entregades, amb ganes, il·lusió i empenta.

Pel que fa a la colla infantil, els nens i nenes també coneixen, es relacionen i comparteixen moments amb altres nens i nenes, a la vegada que també s'impregnen dels mencionats valors des de petits. Mostren per sí sols els resultats de l'aprenentatge, responsabilitat i el que significa formar equip, on també cada membre és primordial i amb una funció concreta. Les activitats, tallers i sortides són una oportunitat més per treballar-ho, i per difondre i donar a conèixer la peça, l'entitat i la tradició.


La Indumentària dels membres

En els orígens els membres i portadors vestien amb pantalons verds, casaques de marró clar i mocador grana, a més d'espardenyes catalanes. A partir de l'any 2000 aproximadament i degut a la calor que produïen les casaques als portadors, van substituir-se per samarretes. 


Pel que fa a la samarreta, els membres de la colla, tant la d'adults com la infantil, vesteixen amb pantalons verds, samarreta blanca amb dibuix de la Cucafera de perfil a la part davantera i logo de l'A.V.V del Port sobre el pit. A més, alguns porten bossa creuada en color cru i amb els caramels que es reparteixen a la canalla.

La gran part dels membres també són portadors i es reparteixen en diversos grups de set persones, les necessàries per portar la Cucafera, l'element del seguici amb major nombre de portadors. Es diferencien de la resta de membres per incorporar a la seva indumentària una faixa negra a la cintura, mocador al coll, cap o canell, els pantalons arronsats, i també calcen amb espardenyes catalanes. A l'acte 'La Cucafera Baixa!' en canvi i de mode més informal, es porten pantalons texans, curts o llargs i calçat lliure/còmode.



Al 2016 i en el marc del 25è aniversari, l'entitat renova samarreta amb un disseny frontal de la Cucafera d'Ivan Puente, membre de la colla i estudiant de Disseny Gràfic, i a la part del darrera el nou logo d'entitat del dissenyador Àlex Carrasco, i el logo de l'A.V.V del Port redissenyat per Aitor Bueno, membre de la colla.


Al 2023 i amb la fundació de la nova Associació Cucafera de Tarragona es torna a renovar la samarreta blanca aquesta vegada situant el logo de l'entitat a la part frontal i com a 2a equipació per actes informals com la Despertada i La Cucafera Baixa una vegada es renovi la vestimenta protocolària, de caire medieval, un dels objectius de la nova entitat a futur proper.




Acompanyament musical: Els Ministers


La Cucafera de Tarragona ha mantingut la tradició i per protocol segueix anant acompanyada per música medieval durant la cercavila  i la professó de Santa Tecla, amb la cobla de ministers, de la qual se'n té constància des del segle XIV. En els seus orígens aquesta formació estava formada pel sac de gemecs, la xeremia, dues trompes i un timbal. La Cucafera de Tarragona va comptar amb els Ministers de Vilanova a l'estrena i al cap d'uns anys l'A.V.V del Port, amb J.M.Marauri al capdavant, va estrenar el propi grup de Ministers de Tarragona que van acompanyar la bèstia durant les seves sortides amb una trentena de joves formats expressament, i que als anys es va dissoldre. En l'actualitat, a la formació contractada, d'instruments primitius, se'ls hi sumen d'altres com el flabiol, el violí i d'altres de metall i percussió.

Durant l'acte 'La Cucafera Baixa!', en canvi, la Cucafera de Tarragona va acompanyada d'una xaranga. Des del seu origen l'any 2013, amb la Xaranga Tocabemolls de Tarragona.

*Pots veure fotos de la colla adulta (aquí) i de la colla infantil (aquí).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada