Cercar en aquest blog:

Cucafereta

Cucafereta. Foto: Cucafera de Tarragona

La Cucafereta, nom amb què es coneix popularment la Cucafera petita/infantil de Tarragona, va ser creada i estrenada l'any 2002 impulsada per l'Associació de Veïns del Port de Tarragona amb José Ruiz al capdavant, entitat propietària. Josep Bertran (cap de comunicació de Repsol, empresa que va finançar el projecte) i Carles Sala (president aquell any del Consell Comarcal del Tarragonès) van ser els padrins. 

La peça va ser construïda per l'escultora Àngels Cantos, que modelà el cap i la cua. La carcassa és de ferro, i fou construïda per Antoni Mas, i el cos, cuirassa escamada, per Txus Paredes. Pesa 150 quilos, i mesura 3 metres de llarg, per 1,2 cm d'ample i 1,40 cm d'alçada. Igual que la gran, té articulables/mòbils la cua, cap, boca, ulls, parpelles i orelles, i mecanisme per llençar caramels per la boca.





L'equip d'artistes, explica que donades les mesures que havien de respectar per fer la versió infantil de la Cucafera, però amb mides inferiors a la meitat que aquesta, no es podia plantejar que fos portada per set portadors a l'interior, com en el cas de la gran, ja que per mesures d'espai i per l'alçada dels portadors (en forma ve a ser un ou partit per la meitat), l'única posició possible i còmoda és la central. Davant aquesta circumstància és com es va idear que un únic membre s'encarregués d'articular els mecanismes, assegut a l'interior sobre una plataforma de ferro, i la resta de portants a banda i banda a l'exterior, i estirada per rodes. El resultat, una "autèntica obra d'art i enginyeria' segons els propis ideòlegs.

D'aquesta manera es portada a rodes entre 4 i 6 nens/es, la meitat a cada costat, i un més a l'interior, que és el que mou la cua, cap i boca per on llença caramels. Tots aquests nens tenen entre 6 i 12 anys, i altres tants d'edats diverses van darrere per fer relleus o llençar caramels, acompanyats de diversos monitors/es que formen grups.

L'any 2017 la Cucafereta celebra el seu 15è aniversari, amb diversos actes i tallers per celebrar-ho i una xapa commemorativa. La impossibilitat econòmica de reparar-la, ja que té un forat al morro, esquerdes diverses en la seva estructura i trencat el mecanisme interior impedint la seva mobilitat i poder llençar caramels, fa a l'entitat plantejar-se no sortir per motius estètics i de seguretat. Finalment i amb urgència l'Ajuntament costeja la reparació del forat del morro i s'implanta nova cabellera i pel a les parpelles, per tal que pugui sortir, emplaçant una segona fase de restauració i reparació per després de les festes de Santa Tecla a càrrec de diverses ajudes com les d'Adeslas, Port de Tarragona i Repsol.

Actualment hi formen part una trentena de nens i nenes, socis junt a les seves famílies de l'Associació de Veïns del Port, requisit per formar-hi part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada